Η υπηρεσια δεν ειναι προσωρινά διαθέσιμη.


Υδρογονάνθρακες

ΜΕΝΟΥ

Οι υδρογονάνθρακες είναι ενώσεις άνθρακα και υδρογόνου (C και H), οι οποίες έχουν την δυνατότητα να οξειδώνονται ταχέως, δηλαδή να καίγονται παράγοντας θερμότητα. Η δημιουργία τους αποδίδεται σε μια διαδικασία μετασχηματισμού / αποσύνθεσης ζωικών και φυτικών οργανικών υλών που είναι εγκλωβισμένες σε ιζηματογενή πετρώματα.

Το πέτρωμα από το οποίο προέρχεται ο φυσικός υδρογονάνθρακας ονομάζεται "μητρικό πέτρωμα". Στις περισσότερες περιπτώσεις το μητρικό πέτρωμα είναι αργιλώδους και -σπανίως- ασβεστώδους σύστασης.

Οι υδρογονάνθρακες τείνουν να μεταναστεύουν από το μητρικό πέτρωμα προς την επιφάνεια εξαιτίας των θερμικών μεταβολών και των πιέσεων οι οποίες αναπτύσσονται στο υπέδαφος ή εξαιτίας της δράσεως υπογείων υδάτων και τεκτονικών φαινομένων.

Κατά την ανοδική τους πορεία οι υδρογονάνθρακες συναντούν πορώδη πετρώματα (άμμο, ψαμμόλιθο) τα οποία αποτελούν ιδανικό καταφύγιό τους.

Μάλιστα, πάνω από αυτά τα πετρώματα υπάρχει ένα μη-διαπερατό στρώμα, λόγου χάρη ένα αργιλώδες ίζημα, το οποίο εμποδίζει την περαιτέρω μετακίνηση, συγκρατώντας τους μέσα στο πορώδες πέτρωμα. Το πέτρωμα αυτό ονομάζεται "πέτρωμα αποθήκευσης". Το μη-διαπερατό στρώμα ονομάζεται "πέτρωμα κάλυψης".

Οι φυσικοί υδρογονάνθρακες ταξινομούνται ως εξής:
Υγροί: το αργό πετρέλαιο, από το οποίο λαμβάνονται με απόσταξη τα υγρά καύσιμα (πετρέλαιο, μαζούτ, βενζίνη, κ.τ.λ.), η άσφαλτος και το υγραέριο (LPG).

Αέριοι: το φυσικό αέριο, που αποτελείται ουσιαστικά από μεθάνιο (CH4), το οποίο κατά κανόνα δεν απαιτεί καμία προηγούμενη επεξεργασία προκειμένου να χρησιμοποιηθεί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αφού υποβληθεί σε επεξεργασία "αναμόρφωσης" (reforming), διανέμεται στα αστικά δίκτυα αντικαθιστώντας το αέριο πόλης (π.χ. φωταέριο), που συνήθως παράγονταν από ορυκτό άνθρακα, λιγνίτη τύρφη (ποάνθρακα), ή από καυσόξυλα.

Στερεοί: υπάρχουν και ορισμένοι στερεοί φυσικοί υδρογονάνθρακες, των οποίων εν τούτοις η χρήση δεν σχετίζεται με τους αέριους υδρογονάνθρακες



click2call

Να σας καλέσουμε εμείς;

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να σας καλέσουμε εμείς:

* Πρέπει να εισάγεις το όνομά σου
* Πρέπει να εισάγεις έναν έγκυρο αριθμό τηλεφώνου
* Πρέπει να εισάγεις ημερομηνία
Είστε πελάτης μας;
* Για την χρήση της υπηρεσίας, πρέπει να αποδεχτείτε τους Όρους και Προϋποθέσεις Χρήσης
Τα πεδία με τον αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα - Παρασκευή 08:00-20:00 & Σάββατο 09:00-15:00

Live Chat

Τα δεδομένα σας Προσωπικού Χαρακτήρα επεξεργάζονται από την ΖeniΘ αποκλειστικά και μόνο για τον σκοπό για τον οποίο έχουν συλλεχθεί και διαγράφονται μετά το πέρας 12 μηνών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων και τα δικαιώματά σας, παρακαλούμε επισκεφθείτε την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΖeniΘ.